Min novell

Min novell
Ny novell utgiven på HOI förlag

lördag 29 januari 2011

Åstadkomma något

– Och vad har du åstadkommit?, frågade han i en ton som gjorde det fullt tydligt för mig att han inte förväntade sig att något bra skulle kunna komma från mig.

Han tittade på mig med ögon som glittrade, läpparna särades så att han blottade tänderna. Jag såg på honom under lugg, la märke till att hans hörntänder var spetsiga. Hade han låtit en tandläkare fila på tänderna eller var de naturligt vassa?

Samtidigt som hans yttrande fyllde rummets atmosfär gjorde han det klart för alla andra i gruppen vad han tänkte om mig. Jag kände hur jag krympte, både fysiskt och mentalt. Axlarna drogs upp, ryggen böjdes och det kändes som att ansiktshuden blivit för liten för skelettet under. Jag kände hur skinnet spände och drog över kindknotorna. Det smärtade.

Jag reste mig med ansträngning upp ur pinnstolen. Det skorrade i mina öron när jag drog stolen bakåt över golvet. Jag tog tag i anteckningarna och gick de få stegen fram till podiet. Mina kliv ekade i tystnaden. Tvingade fingrarna att låta bli att darra, la mina papper på bordet, lyfte huvudet och betraktade gänget framför mig. Jag svepte sakta med blicken, från vänster till och höger, hejdade mig när jag i ögonvrån skönjde hans brunrutiga skjorta. Jag öppnade munnen.

– Det är oerhört viktigt att förstå skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Att ha ett gott självförtroende är att veta att jag kan något, är duktig på något. Jag blir någon genom det jag åstadkommer. Ett självförtroende är som kondition, håller man inte igång, tynar det bort. Man måste helt enkelt underhålla ett bra självförtroende. Det kan sjunka på ett ögonblick om du hamnar i fel grupp av människor.

Nu vågade jag slänga en snabb blick bortåt flanellskjortan. Han stod och lutade sig mot väggen med armarna i kors över bröstet.

– Däremot, självkänsla. Du har en stark självkänsla när du vet att du är duger utan att göra något. Du vet att du är fantastisk, bara för att du är den du är. En bra självkänsla är inte lika lätt att rubba. Den grundas i barndomen och du bär den med dig för alltid. Gör dig trygg i dig själv. Har du den klarar du dig bättre i påfrestande situationer genom livet.

Jag tystnade. Han hade släppt kroppen från väggen, tagit ner armarna.

– Bra, sa han långsamt och rullade på r:et, bra, fortsätt.

8 kommentarer:

 1. Underbara beskrivningar. Tänderna. Ansiktshuden...

  SvaraRadera
 2. Som vanligt gillar jag dina texter.
  Vill du vara med på min hemsida bland författarbloggar?

  SvaraRadera
 3. Vilken levande berättelse! Stycke tre och fyra ger mig verkligen en klump i magen.

  SvaraRadera
 4. Jättebra, bra beskrivning av skillnaden mellan självkänsla o självförtroende.
  Trodde först det var ngn du träffat på riktigt.

  SvaraRadera
 5. Riktigt bra där Ethel! Finns tid att skriva trots alla projekt ;)! Fortsätt med det!!!
  Självkänsla är något många fler behöver!

  SvaraRadera
 6. Tack för den fina responsen. Den gjorde mig glad långt in i hjärtat.

  SvaraRadera
 7. De klart bästa definitioner jag hört på begreppen, underbart och snillrikt framställt dessutom!
  Dagens "Wow" går till dig.

  SvaraRadera
 8. Suveränt! Borde skriva upp och läsa som ett mantra då och då!

  SvaraRadera