Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

onsdag 10 februari 2010

Vandel, sabel, adel och snabel

Fru Vandel har spel och knark att tacka för att hon är rik. Det var ingen tvekan om det. Hon är nämligen gudmoder för en av det största maffiagrupperna i Peking. Hon föds 1951, som Gretchen Vandel, lilla Greta. Växer upp i München i dåvarande Västtyskland, som en av tre systrar i den adliga familjen Vandel. Hennes pappa begår tyvärr självmord 1956 och det visar sig att han har skaffat sig enorma skulder på spel och dåliga investeringar. Resten av familjen får nu lida för det. De är hastigt och inte så lustigt totalt absolut utblottade. Livet blir svårt, de hankar sig fram på vad som kanske kan kallas allmosor. Gretchens mor, Herta, är relativt okunnig om hur man gör för att tjäna pengar. Det enda hon är bra på är att kurtisera. Efter ett par år träffar Herta en kines på krogen, boende i Hongkong. De flyttar dit.

När Gretchen är tjugo år gifter hon sig med en av Hongkongs gudfäder. I samband med att Kina övertar Hongkong, 1997, flyttar de bägge till Peking. Hennes man omkommer några år senare i ett bakhåll, organiserat av ett rivaliserande gäng. Det är nu Fru Vandel tar över. Hon driver bland annat tjugo illegala spelhålor på hotell, nattklubbar och så kallade tehus runt omkring i den enorma staden. Vidare sysslar hon med knarkhandel och mutar poliser för att de ska titta åt sidan. Det funkar. Gretchen glider omkring i en stor Mercedeslimousin med privatchaufför. Hon äger ett antal lyxvillor och ett penthouse inne i centrala Peking. Innanför våningens ytterdörr står alltid en sabel, eller den kanske ska benämnas samurajsvärd. Gretchen ser den mest som ett av sina många dyrbara konstverk, men den kan ju även användas som försvar, tänker hon, om det skulle bli tillfälle. Ett stall med sexton unga män som tillfredsställer henne sexuellt ingår också i imperiet. I den ståtliga villan där hon tillbringar mesta tiden har Gretchen en minielefant med en ovanligt lång snabel som husdjur, framavlad för att passa henne.

En dag faller allt. En mullvad. Gretchen åker dit. Efter en enormt uppmärksammad rättegång döms hon till aderton års fängelse och böter på drygt en miljon yuan. Tjugoen män döms samtidigt till fängelse, där av två poliser som nu sitter i finkan dömda till tolv respektive tretton år. Till saken hör att Gretchens svåger som tidigare arbetat som chef för rättsväsendet är en av de största skurkarna i det enorma trasslet.

Det var kul så länge det varade, tänker Gretchen klädd i sin nya grå fängelseuniform.

6 kommentarer:

  1. Fantasifullt, många trovärdiga detaljer.

    SvaraRadera
  2. Jisus vilken grym fantasi du har. Jag är djupt imponerad.

    SvaraRadera
  3. Snyggt jobbat. Naturligt användande av utmaningsorden.
    Skrattade lite då min hjärna hoppade runt och lekte lite i en mening - en minielefant - som har en ovanligt lång snabel som husdjur ;-)

    SvaraRadera
  4. Ja det var en riktig skröna innehållande det mesta. Som sagt fantasin flödar, härligt!

    SvaraRadera
  5. Vilken action! Här händer det saker....
    Så fint du vävt in de fyra orden i berättelsen!

    SvaraRadera
  6. Fontänfantasi...:-)!
    Tack för fin kommentar om min snabeltext! Inget namn på lorden- bara för att jag inte kom på nåt..

    SvaraRadera